Presentation av föreläsaren Birgitta Hägg
Jag är beteendevetare med examen i sociologisk socialpsykologi. Under 16 år har jag i olika sammanhang jobbat med frågor som rör integration och inkludering samt mot rasism. Jag är också certifierad utbildare. Min styrka är att kunna omvandla akademiska teorier och aktuell vetenskaplig kunskap till något som är lätt att ta till sig. Det ger nya perspektiv och skapar reflektion. Jag är heller inte rädd för att ta i de frågor som många väljer att undvika.
Som en röd tråd löper den deliberativa samtalsmetoden:
Öppna och tillåtande samtal där olika argument ges utrymme och skilda synsätt får komma till tals, tas på allvar och respekteras, men även utmanas i det gemensamma samtalet.
Som föreläsare och projektledare har jag tagit fram flera olika metodmaterial, både böcker och filmer. Samverkan har också skett med en rad olika aktörer. Här kommer ett axplock av vad jag gjort!

-
Connexion – Skolprojekt mot rasism
Grunden för mitt arbetssätt började formas 2009 då jag som projektledare för ett treårigt skolprojekt dagligen mötte elever på en högstadieskola. Genom gruppsamtal och i rollspel bearbetades frågor om hur vi människor fungerar tillsammans. Uppdraget var att minska rasism och utmana ”vi och dom”-tänkandet. Klimatet var hårt, men nästan varje dag gick jag hem med känslan att något av det jag sagt skapat reflektion. Det blev tydligt långt efter att jag lämnat skolan då jag då och då mötte före detta elever. De berättade att lektionerna gett dem nya tankar och vidgat perspektiv. Arbetet med ungdomarna lärde mig hur man samtalar om svåra frågor utan att skapa konflikt.
-
Kulturdepartementet - Medverkan i SOU 2012:74
Arbetssättet och det utbildningsmaterial vi tagit fram uppmärksammades i den statliga utredningen Främlingsfienden inom oss. Där beskrevs det som ett forskningsbaserat och mycket effektivt sätt att bemöta rasism. Jag och min kollega fick också i uppdrag att beskriva arbetssättet i utredningens bilaga.
-
New Connexion – föreläsningar för skolpersonal
Som projektledare för tre olika projekt tog jag fram mycket utbildningsmaterial, både underlag för föreläsningar och i bokform. Arbetet bestod till stor del i att utbilda skolpersonal över hela landet i frågor som rör rasism, mänskliga rättigheter och integration mellan människor med olika bakgrund. Årligen föreläste vi för cirka 1000 lärare. Verksamheten skedde i nära samverkan med Lärarnas Riksförbund och Naturbruksskolornas förening. Vi hade även goda kontakter med Skolverkets kvalitetsutvecklingsenhet.
-
Integrationsstrateg och projektledare
Som kommunal integrationsstrateg ansvarade jag för integrationsprojektet Vilka är vi? med 2 700 deltagare i två kommuner. Målet var ökad inkludering på arbetsplatserna. Här tog jag fram fem utbildningsfilmer och manuset faktagranskades i samverkan med forskare på Högskolan Dalarna. Samtalsledare utbildades och dessa ledde sedan filmbaserade samtalsträffar på sina arbetsplatser. Filmerna har därefter använts i flera Dalakommuner. I projekt Fler på jobbet utbildade jag chefer och anställda på ortens företag för att skapa goda förutsättningar för att våga anställa utrikesfödda medarbetare.
-
Framledes AB
Idag driver jag eget företag! Redan innan jag bestämt mig för att ta steget hörde den första kunden av sig! Då insåg jag att det var dags. Det finns ett stort behov av att samtala om de frågor som allt för ofta förenklas eller tystnar i rädsla. Framledes AB finns för att just du ska få hjälp att få igång samtalet om integration och inkludering i din organisation!
Och så ett stort tack till min mentor Anette Isberg på Anette Isberg AB! Dina tips och ditt stöd är så värdefullt!
Som ansvarig för Lärarnas Riksförbunds forum för humaniora och samhällsvetenskap har jag haft ett mycket gott samarbete med Birgitta Hägg kring fortbildning för lärare om rasism och främlingsfientlighet. Birgitta har varit en kunnig, pålitlig och inspirerande samarbetspartner.
– Sten Hagberg Fd förbundstyrelseledamot i Lärarnas Riksförbund